-->



8/kozmetik

5 Haziran 2015 Cuma

Trabzon Gezisi


 
Foto.larımda gram oynama yok işte bu kadar harika yer 

 Mutlu hafta sonları , bugün konumuzzzz TRABZON :) Trabzon'da ne yenilir , Trabzon'da nerede kalınır , Trabzon'da gezilecek yerler ile ilgili sorularınıza deneyimlerim doğrultusunda yanıt vermiş olacağım :) Öncelik ile şunu belirtmek istiyorum ki , bir önceki yazımda bahsettiğim TIKTIKTIK Rize'ye ben bayıldım . Daha yeşil , daha şehirleşmemiş. Lütfen böyle kalsın. Çünkü Trabzon'da Uzungöl dahil her yerde inşaat vardı ve görüntü katliyam gibiydi.

Unutmadan eklemek istiyorum kısa bir gezi olduğu için tadı damakta kaldı gezilemeyen müzeler ve milli parklar akılda iz bıraktı . Umarım gezinin devamını da yapmaya sıra gelir. 

Trabzon'da gezilecek yerler ; 

  • Uzungöl 
Anlatılmaz yaşanır. Betonlaşa devam ediyor lütfen acele edin çünkü bir kaç sene çnce harikaymış , şuan göl etrafı havuz gibi çevrili. 
  • Boztepe 
 Manzarası eşliğinde keyifli sohbet edip çayınızı yudumlayabileceğiniz tepeden Trabzon keyfi yapmak için harika bir yer. 

  • Maçka - Sümela - Altındere Vadisi Milli Parkı
Trabzon'a gidip Maçka'yı gezmeden , Sümela'ya çıkmadan dönmek Karadeniz'de çay içmemeye benzer :) Sümela Manastırı adını " siyah " anlamına gelen "melos" kelimesinden almıştır. Rivayete göre 4 yy. da Atina'dan gelen 2 rahip tarafından inşaasına başlanmış , 6. yy tamirata girmiş ve 13. yy dan beri aynı yapısını korumaktaymış . Ancak biz 1990 yılından sonra korumaya alıp sahip çıkmışız ki görünce anlayacaksınız , gelen turistler güzelim yapıları kazımış , yerlerinden sökmüş ve götürmüşler. Kültürel mirasımıza sahip çıkmıyoruz her yerde olduğu gibi . Güzel ülkemiz  başkalarının elinde olsaydı şuan cenneten bir köşe olurdu , kültürüne ve doğasına sahip çıkılan. 

Nerede kalmıştık ; Sümela'ya aracınız ile belirli bir yere kadar çıkabiliyorsunuz sonra yaklaşık 400-500 mt . yürüyerek ve tırmanarak manastıra ulaşıyorsunuz. Ayrıca minibüslerde o noktaya kadar geliyor. 

Altındere vadisi milli parkını Sümela' ya çıkarken göreceksiniz , gözleriniz su ve yeşil görmekten büyülenecek ve , oksijene doyacaksınız. 
  • Atatürk Köşkü 
Köşke çıkarken , acaba nereye gidiyorum diye düşünüp , geldikten sonra manzara karşısında büyülenip , burada olması normalmiş dediğiniz , köşkün içine hayran kaldığınız bir yer. Tarihçesinin fotoğrafını aşağıda bulabilirsiniz. 

  • Trabzon Kalesi 
Roma devrinden kalan kale deniz kıyısından başlayarak şehrin arkasındaki tepelere kadar uzanıyor . Bizans dönemine  ait eski temeller üzerinde yükselen kale . Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelmiş ve eski anıtlardan toplanan taşlardan yapılmış. Malesef bu yüzyılın başlarında aynı kalenin taşları bu kez yeni binaların yapımında kullanılmış. Yukarı Hisar’ın 300 m. Kuzeyindeki tiyatrodan ise hiçbir kalıntı günümüze ulaşamamış. 

  • Ayasofya Müzesi 
Kutsal bilgelik anlamına gelen Ayasofya ; İstanbul'un Latinler tarafindan işgal edilmesinden sonra kaçan ve Trabzon'da 1204yılında yeni bir devlet kuran Kommenos ailesinden Kral I. Manuel tarafından yılları arasında yaptırılmış olan manastır kilisesi. Üstelik mimarisi harika. 

  • Trabzon'da ne yenir 
Mısır ekmeği , hamsili pilav bulamazsınız. Zormuş , nadir yapıyorlarmış , neyse bir önceki postum da yazmıştım bu konuyu . TIKTIKTIK

  • Laz Böreği 
Nerede okusam , kime sorsam Nejla Hanım'ın laz böreği harika dediler ama ben beğenmedim . Eğer siz çıtır çıtır börek yerken (milföyün sert hali gibi ) , içinde muhallebi tadı almak isterseniz burada yiyebilirsiniz. Ancak yumuşak kıvamlı seviyorsanız Osmanlı Balık -'daki nefis. Bu arada benim favorim yine de Nur Abla laz böreği ve  annemin (kayınvalidemin ) dilmesidir :))

  • Tarihi Kalkanoğlu Pilavi 
Pazarkapı mahallesinde bulunan Kalkanoğlu Pilavcısı 1856'dan bu yana hizmet veriyor. İlk olarak Osmanlı Sarayı'nın Trabzon'daki pilavcıbaşısı olan Süleyman Ağa'nın yaptığı bu mesleğe ondan sonra oğlu Hafız Ahmet Kalkan işe devam etmiş. Bugün 4.kuşak Taner Kalkanoğlu çocukları ve yeğenleri ile iş başında. Taner bey Trabzon'da gazetecilik yaparken babası ölünce mesleğini bırakmış, has mesleğini ele almış. Yorumum mu ; kavurma ve pilav , yanına da Osmanlı hoşafı ile inanılmazdı. Karadeniz'de dilediğiniz kadar yemek yiyin damağınızda sadece lezzet tadı kalıyor. Herşey mis gibi ve doğal. 

  • Hamsiköy Sütlacı 
Trabzon'da Kalkanoğlun'da yiyin diyorum başka bir şey söylemiyorummmm :))) 
  • Beton Helva 
Acaba beton gibi sert mi , lezzeti nasıl diye araken , şehir merkezinde(çarşısında) bulduğumuz Beton Helva taze bildiğimiz helva. Adının beton olması , ilk kurulduğu yerde , dükkanın önünde betondan surların olduğu içinmiş. Yine de gitmişken hem  yedik hem aldık :) 

  • Trabzon Kadınlar Pazarı 
Şehir merkezinde , sahil yolundan girişi olan kime sorsanız gösterirler bu Pazarı. Bizim çok gezme fırsatımız olmadı ancak ,  Rize Çamlıhemşin'den tereyağ , bal ve peynirimizi aldığımız için , eksik kalan malzemelerimizi buradan aldık . Şahane bir yer her şey doğal , Trabzon alışverişi için keyifli bir yer . 

  • Trabzon'da Balık
Canımız hiç balık yemek istemedi , ancak giderken Fevzi Hoca çok iyi diye bir kaç yerde okumuştum. Uzungölde kaldığımız otelin restoranında yiyince başka yerde denemedim :) 

  • Mıhlama 
Ben Rize' de yediğimin tadını unutamıyorum ama Sümela'dan inerken kurtlar gibi acıkıyorsunuz oksijenden bu sebeple dışarıdan harika  görünen içininde olması gerektiği kadar özenli olan SÜMELA SOSYAL TESİSLERİ çalışanları saygısız , terbiyesiz. Çünkü müşteri sıkıntısı çekmiyorlar , oldukça kalabalık , evet yemekleri harika turşu kavurması , karalahana çorbası , mıhlaması süper , sütlacı çok kötü , üstelik 1 bardak çay için ücret alıyorlar çay memleketinde , İstanbul'da nerede yerseniz yiyin çay ikram iken Trabzon'da şaşırmamak elde değil. 1 çay parası değil derdim umarım anlatabilmişimdir düşüncelerimi.  Bu tesis inanın bana harika doğa içerisinde ama yemeğinizi yiyip çıkmalık , yoksa çalışanlar hizmet sektörüne yakışmıyor. 


  • Trabzon'da nerede kalınır 
Biz konaklama seçeneğimizi , Rize'ye ve Trabzona yakın olsun , hatta Sümela'ya da kolay ulaşalım diye ortada bir nokta belirledik ve Uzungöl'de konaklamayı seçtik. Uzungöl'e gidince oteli seçelim dedik bu kez , çünkü ilk kez netten karar veremedim . Uzun göle gidince kamyonları , inşaat alanını , görünce inanın yıkıldım. Oysa ki doğa inanılmazdı. Neyse konumuz hep dağılıyor , Uzungöl'de nerede kalınır dersek   Uzungöl Sezgin Otel ' de konakladık. Çok temiz  olan bir işletme , oldukça ilgililer ve ayrıca restoranı da şahane , köy kahvaltısı isterseniz veriyorlar , onun dışında çorbaları , balığı nefis.

Şimdi anlattığım yerlerin fotoğraflarını göreceksiniz , Rize kareleri gibi bunları da eleyemedim . Tüm çekimler tüm gezi yazılarımda  olduğu gibi bana ait , zaten profosyonel makine ile benden bu kadar yıllardır çekiyorum sanırım biraz ilerledim :) 


Bu gezilerin videosu yakında youtube da :))

Uzungöl'de adım adım bulutlar , değişen renkler. 












Milli Park'dan bir kare

Sümela'ya çıkarken kar yağdı , inanılmazdı . Oysaki güngüz hava 18 dereceydi.









Atatürk Köşkü 








Trabzon Kalesi


Kalkanoğlu Pilavcısı


Ayasofya Müzesi 




Tavsiye Etmiyorum , yazımda  tavsiye ettiğim yerler mevcut :))) 









Yemekler , lezzetler ve gezilecek , konaklanılacak yerleri deneyimlerim doğrultusunda nacizane paylaşıyorum , umarım faydası olur , kocaman sevgiler 




Share This
17 yorum:
  1. ohh mis gibi memleketim havasını aldım derin derin içime çektim maçkam bir başka dır yaaa....

    YanıtlaSil
  2. ben mesela sırtımda çantam ordan oraya gezen bir gezgin olmalıymışım kesin :) çok istiyorum bu güzel yerleri görmeyi inşallah kısmet olsun ama sayende gezmiş kadar oldum :) teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muthiş olurdu.... Umarım sen sahane kareler cekeceksın...

      Sil
  3. harika fotolar canım muhteşem bir gezi olmuş...

    YanıtlaSil
  4. Fotoğraflar harika...
    Mekanlarda öyle...
    Karadeniz süprizlerle dolu... Bir anda yağan kara şaşırdım bende :)
    Annemde geçen hafta karadeniz turundaydı.... Hızlandırılmış bir şekilde gezmişler ama hayran kalmış.
    Anlata anlata bitiremiyor :)
    İyiki gitmişsin güzellik ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkurler canım , annen cok haklı ınanılmaz bır yer...sevgıler

      Sil
  5. güzel bir gezi olmuş bende sumela manastırına hayran kalmıstım ama o merdıvenlerı bızı mahvetmıstı yanılmıyorsam 30dk falan cktık tabı 9 yıl önce simdi yol yapıldımı bılmıyorum ama yorgunluguna degıyorr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala ayni ama cok guzel..doga biraz katlediliyor malesef o ayri

      Sil
  6. Çektiğiniz resimler gerçekten çok güzel elinize sağlık. Yazınızdan ve resimlerinizden sizi kaynak göstererek Trabzon merkezinde bulunan otelleri tanıttığım web sitemde kullanmak isterim Trabzon Merkez Otelleri. Sitem daha çok yeni...

    YanıtlaSil
  7. Trabzon & Rize için gezmeye gelmek için hıç bilgisi olmayanlar için ayrıntılı yazıp bilgilendirdiniz teşekkür ederiz .yalnız orada giyim Nasıl olmalı yazmamışsınız �� yada gözdenmi kaçtı...

    YanıtlaSil
  8. Rize & Trabzon gezmeye gelmek hıç bilgisi olmadan yabancı olarak çok güzel aydınlattınız teşekkür ederiz ..orada giyim Nasıl olmalı mayıs haziran aylarda gelmeyi düşünenler için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklisiniz aklima gelmemisti. Serin havasi sebebi ile ince bir mont yeterli gelecektir. Bahar tadinda ancak urperten serin aksamlari oldugunu eklemeliydim😊sevgiler

      Sil
  9. Çooookk güzell...

    YanıtlaSil

Kelebek kadar narin yorumlarınız için teşekkür ederim. SEVGİLER
Not; yorum yazmak icin hesabınız olmasa da olur , seçeneklerden URL' yi seçip isiminizi yazmanız veya Anonim'i seçip bu kez yorumunuzun altına isminizi yazmanız yeterlidir.(Çok uzun cümle oldu farkındayım ;)) )

404

Sayfa Hatası

Üzgünüm,ama aradığınız sayfa bulunamadı.

Anasayfa