-->



8/kozmetik

22 Mayıs 2015 Cuma

Rize Gezisi



Bu yazımda , Rize de ne yapılır ? Rize de ne yenir ?  Sorularına cevap bulabilecekken ilk kez bir gezi postumda bu kadar kareye yer veriyorum , o kadar çok fotoğraf çekmişim ki eleyemediğim için mazur görün. Şimdi ben susmalıyım o güzel görüntüler kendini anlatmalı.

Unutmadan eklemek istiyorum Karadeniz'e gitme sebebimiz doğa ve yemekti , kilo almadan dönemeyeceğinizin garantisini veriyorum. Bazı yerlerde o kadar yemek yiyorsunuz çay parası alıyorlar üzerine hemde cay memleketinde ( sonraki postta isim vereceğim ) , mısır ekmeği ve köy kahvaltısını istemeden getirmiyorlar , sanki Karadeniz'de değilsiniz de Etiler'desiniz. Tabak üzeri kahvaltı veriyorlar , siz isterseniz Karadeniz usulü kahvaltı ancak o zaman veriyorlar. Şaşkınlık içerisinde kaldık , otellerde de  , restoranlarda da durum böyle. Mısır ekmeği yapmaya üşeniyorlarmış cevap bu :))) Hamsili pilav mesela , bulamazsınız net!

Bir de doğa katlediliyor , her yer otel ve inşaat dolmuş , bence hayatınızı ertelemeyin , planlarınız varsa gerçekleştirmek için adım atın.  Uzungöl dahi inşaat alanı gibiydi :(((((

Rize'de gezilecek yerler ; 



  • Rize Kalesi 
Cenevizliler zamanında kullanılan kale iki kısımdan oluşuyor. Şuan çay bahçesi olarak işletilen kalede manzara müthiş. Tüm Rize'yi ve doğayı kucaklıyorsunuz. 

  • Çaykur Botanik Bahçesi
Çay tarlaları ve fabrikaların içinde sınırsız çay içebilirsiz. Yeşile doyamayacaksınız. Nerede diye düşünmenize gerek yok adım başı Caykur'un fabrikası mevcut. Fabrikayı gezebiliyorsunuz :) 

  • Şahin Tepesi 
Hafta içi gittiğimiz için her yer kapalıydı , tek bir mekan açıktı ve yalnızca biz olduğumuz ve yöresel kahvaltı vermedikleri için manzara izlemekle yetindik ve doyduk. Bu arada Şahin Tepesini manzara tepesi olarak da biliyorlar :)

  • Fırtına Vadisi - Fırtına Deresi
Tek kelimeyle muhteşem. Hırçın akan dere , sayısız asma köprü , taş köprü ve dereyi takip ettiğinizde karşınıza çıkan şahane kafeler. Rize anlatılmaz yaşanır. BAYILDIMMMMMMM

  • Çayeli- Çamlıhemşin 
Kuru fasulyesini yemek için gittiğimiz minicik ama bir o kadar sessiz ve huzurlu Çayeli. 

  • Zilkale - Çamlıhemşin
Fırtına deresini izlediğinizde sizi Zil Kaleye götürecektir yol. Denizden 750 mt. yükseklikte ve kayaların üzerinde bulunuyor , ne yazik ki tarihi hakkında kesin bir bilgi yok ve İpek yolu üzerinde olması kalenin önemini göstermektedir. Zilkale'ye çıkarken o kadar çok inşaat gördük ki inanın içimiz sızladı 

  • Ayder Yaylası
MUHTEŞEM.Kaçkar dağının eteklerinden denizden 1350 mt yükseklikte, aşırı baş ağrısı yaşadığımız , havanın harika olduğu , doğanın rüyada gibi hissettirdiği Ayder ,  gelin tülü şelalesinden akan suların donduğu , güneşim içimizi ısıttığı yeşilin gözümüzü yeşil yaptığı cennet seni görmeye tekrar geleceğim.
  • Kaçkar Dağları Milli Parkı 
Ayder yaylasına çıkarken göreceğiniz , büyük bir orman ve şelaleler , yürüyüş alanları ile doğa harikası. Ancak Ayder'in büyüsünü doyasıya yaşamak için fazla vakit geçiremedik .

  • Ağaran Şelalesi 
Yol yapımı ve inşaatlar yüzünden gidemediğimiz yer , Rize'ye gidecek olanlar için yazmak istedim ki görülmeye değermiş. 

Rize'de ne yenir?

  • Şahin tepesinde şahane kahvaltı yapılır. Biz yapamadık kış mevsiminde hafta içi mekanlar kapalıymış tecrübe ettik. Dağhan çok iyi diye okudum ama tecrübem yok kapalıydı :) Hatta Şahin tepesini adını veren Şahin Tepesi kafe de hem salaş hem muazzam lezzetler varmış . Tepeye çıkınca en sondaki kafe. 
  • Çayeli kuru fasülyesi ;Çayeli'nde Lale lokantasından başka yerde yemeğin , tereyağının midenizi ağrıtmadığı , yemelere doyamayacağınız pamuk fasülye.
  • Hamsiköy sütlacı : Sakın yemek için Hamsiköy'e gitmeyin , şok olursunuz , bir çok yerde yedik ve en güzeli Rize'de Lale lokantasındaydı. İnanın yeme rekorları kırarsınız :) 
  • Lahana çorbası , mıhlama , laz böreği ; Kale Dibinde yemelisiniz , manzara , çay ve yemekler nefis. ( Zilkale'nin hemen yanında tek bir yer var göreceksiniz. ) Kale dibinden meşhur kara kovan balı alabilirsiniz Rize de bu işi yapan tek kişi Kale dibinin sahibi. 
  • Çinçiva Kafe- Şenyuva ; Çamlıhemşin'de fırtına deresi üzerinde körü ve dere manzaralı Türk kahvesi keyfi yapmak için oldukça huzurlu bir yer. Kahvaltısını da oldukça iyiymiş :) Denemedim :)
Benim yemek tecrübelerim ve Rize de gördüklerim bunlardan ibaret kısa bir gezi olduğu için tadı damağımızda kaldı , umarım ki sizin Karadeniz maceranız uzun soluklu olur , çünkü buna değer.


Yüzlerce kare çektiğim için ancak bu kadarını eledim. 
Hepsini çok seviyorum çünkü Karadeniz nefis , her yer yeşil , 
her yer su , anı yakalamaya doyamıyorsunuz.
 Profesyonel fotoğrafçılar ne kareler yakalar burada. 
Bunlarda benim objektifimden çıkanlar ;  

Şahin Tepesi



Köprülü köy , denizden 400 mt yükseklikte bulutların arasında sadece yaklaşık 500 kişinin yaşadığı , yokuşlar ,
 köprülerden oluşmuş yemyeşil bir yer. Bizim burada ne işimiz var
sınırsızca kaybolmak istediğimiz için tepelerdeyiz :) 




Yol arkadaşımız Fırtına Deresi




Zil Kale
Fırtına deresi üzerinde ki asma köprülerden geçemeyen ben :) 


Ayder Yaylası


Ayder'de donan sular , horon oynayanlar ,
baş ağrısından gözleri kapanan benden kareler :) 




Çamlıhemşin'den nefis tereyağı alabilirsiniz bir de mıhlama için peynir 
Lale lokantasından ziyafet kareleri :)))))) Yumyyyyy

Olsa da yesem , sonra yine istesem ....
Kuzum içim kara kovan balı( günde 1 tk.)
Zil Kale - Kale Dibinde yediğimiz mıhlama nefisssstiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Öyle çatalla değil , böyle bana bana yenmeli ...



Laz böreği




İşteeee dillere destan kara kovan. 



Rize ve Trabzon gezisi sonrasında umarım yapabileceğim bir Karadeniz videosu olacak :) 
Bir de Karadenizliyim diye her yerde anlatıp , yolu dahi düşmeyenler , inanın çok pişman olacaksınız gitmediğiniz her yıla.
 Mutlu haftalar
Share This
13 yorum:
  1. tüm karelere tek tek bayıldım cocuklar az daha büyüse bi karadeniz turu yapmayı cok istiyoruz iyice gaza geldim suan :)

    YanıtlaSil
  2. Canım her kare ayrı güzel inan profesyonellerin karelerini aratmıyorsun ellerine sağlık bilgiler için çok teşekkürler inşallah bir gün yolum düşer sayende gitmiş oldum senin gezi yazılarını severek okuyorum ilham geliyor çantamı alıp gidesim geliyor :) canım memleketimin görülücek ne çok güzelliği var talancılar katletmese her yeri mutlu huzurlu günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gültencım cok nazıksın canım , tesekkurler...

      Sil
  3. rize görmek istediğim yerlerden biri,
    dolu dolu bir gezi olmuş, karelerin hepsi ayrı güzel :)

    YanıtlaSil
  4. Sayende gitmiş kadar oldum nefis nefis karadeniz umarım en yakın sürede bana da görmek nasip olur :) her kare ayrı aşk

    YanıtlaSil
  5. Sanırımm Türkiye'de görmeyi en en en çok istediğim yer Rize!
    Hiiççç kıskanmadım seni şuannnnnn :D :D

    YanıtlaSil
  6. kelebeğim aştın sen resim konusunda bilmem farkında mısın :)) tüm kareler birbirinden güzel bayıldım......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cokkkkkkkkkkkk tesekkurler kocaman mutlu oldum.....

      Sil
  7. ayder yaylasındaki o dere 95 yıllarında öyle bir akardı ki sesinden yanındakinin konuşmasını duyamazdın şimdilerde çok azalmış debisi karadeniz de bu hes facialarına dur demek gerek ama gücümüz yetmiyor aç gözlü işletmecileri doyurmaya :

    YanıtlaSil

Kelebek kadar narin yorumlarınız için teşekkür ederim. SEVGİLER
Not; yorum yazmak icin hesabınız olmasa da olur , seçeneklerden URL' yi seçip isiminizi yazmanız veya Anonim'i seçip bu kez yorumunuzun altına isminizi yazmanız yeterlidir.(Çok uzun cümle oldu farkındayım ;)) )

404

Sayfa Hatası

Üzgünüm,ama aradığınız sayfa bulunamadı.

Anasayfa