-->



8/kozmetik

26 Mart 2015 Perşembe

Prag Gezisi : Gezilecek Yerler / Detaylar

Twitter&Instagram&Youtube : @kuzununannesi

Prag 2. dünya savaşından etkilenmeyen , Hitlerin bombalamaya kıyamadığı Masal Şehir

Prag gezisinin 2. kısmına geldik :) 1 Postta yer vermek haksızlık olur diye 2. postu da yapalım dedim ancak sanırım 3. post ile final yapacağım. Gezilecek yerlerden dolayı bol görselli 2. posta hoş geldiniz. Bayıldığım bu şehri umarım farklı detaylarıyla anlatabilirim.

Prag gezisi önemli detaylar  BURADA TIKTIKTIK (Charles Köprüsü- Nerede Kalınır - Ulaşım Nasıl - Kaç Gün Konaklanır vsvsvsv ) 


Prag'da gezilecek yerler ; 

Charles Köprüsü ; Hitlerin bombalamaya kıyamadığı muhteşem köprü yapılırken söylenilene göre , yapımında halk binlerce yumurta beyazı taşımış sağlam oldun diye keza köprü  15.yy'da Vintova nehri üzerine yapılmış ve 516 metre uzunluğundaymış. Hatta bir rivayete göre köprü  yıldız haritasına bakılarak 1357 yılında 9.ay 7. gün saat 05.31 de yapılmaya başlanmış .

Charles Köprüsü








Old Town- Eski Şehir Meydanı ; Prag’ın kalbi. Astronomik Saatin bulunduğu bölge tarihi evler ve  kiliselerle çevrili  . Bu meydan Prag’ın  merkezi ve turistik gezilerin başladığı yerdir. Astronomik saatin yanında bulunan meydan eskiden köle ticareti yapılan yerlerdenmiş.

Meydanın ortasında bulunan heykel ; Jan Hus kiliselerde reforma gidilmesini savunuyormuş , özgürlüğü savunduğu için bu meydanda yakılarak öldürülmüş , sonrasında onun izinden gidenler krala isyan etmişler ve Hussite savaşları başlamış , en sonunda da kendi reform kiliselerini yapmak için kralı ikna etmişler. Bu kiliselerin en önemlisi :  TYN KİLİSESİ 


Jan Hus Heykeli




Astronomik Saat ; 15. yy da yapılan bu saat dünyada sadece 3 tane mevcut olmasının yanı sıra sadece 4 dk.lık sapma ile müdahale yapılmadan çalışan tek astronomik saat. Saat 4 farklı zamanı gösteriyor ; Babil , Bohemya, Orda Avrupa ve yıldız saatini gösteriyor. 

Saat üzerinde bulunan 4 figür farklı anlamları simgeliyormuş .Ayna tunan figür ; kibir , kese tutan figür ; zenginlik ve burnu büyüklük , mandolin çalan figür vur patlasın çal oynasın dünyayı , eğlenceyi , iskelet ise ; istediğin kadar burnun büyük olsun , ye iç eğlen sonun belli ÖLÜM ü sembolize ediyormuş :) Saat başında tüm bu figürler dans ediyor 12 havari belirip kısacık gösteri yapıyor. 

Astronomik Saat Tyn kilisesi yapılmadan önce Prag'ın en yüksek yapısıymış . 

Astronomik Saat






Tyn Kilisesi ; Hz. Adem ile Hz. Havva 'yı temsil eden kilise karşıdan bakıldığında eşit uzunlukta görünse bile aslında Sağ taraftaki Hz. Ademi temsil ettiği için daha uzun ve güneşli günlerde gölgesi Hz. Havva üzerine düşüyor ve erkeklerin kadınları koruması gerektiği anlamına geliyormuş .


Tyn Kilisesi 




Prag Kalesi ; Dünyanın  en büyük kalesi Guiness rekorlar kitabında yerini almış. 570 mt. uzuluğunda olan kale Charles Köprüsünden görülüyor :) Kaleye çıktığınızda prag manzarası karşısında büyülenmeniz garanti. Kalenin etrafında Royal Garden Kraliyet Bahçesi ve St. Vitus Katedrali mevcut. 



Prag kalesinde öğle saatinde askerlerin nöbet teslim törenleri oluyor. İzleyeme değer . 

Prag Kalesi









Kaleye çıkarken küçük mahalleden geçiliyor , o zamanlarda  buradaki evleri tarif ederken üzerindeki işaretlere , sembollere göre evler tarif ediliyormuş .




Çakma Eyfel Kulesi ; Çekler Eyfel Kulesinin ( Eiffel Tower) taklidini yapmışlar :) Kaleden görebilirsiniz. 




St.Vitus Katedrali ; Prag kalesinde yer alan bu gotik eser dışardan heybetiyle ürkütse de içi muazzam aydınlık. İçini bir yere kadar  ücretsiz gezebilirsiniz. 


St.Vitus Katedrali





St.George Bazilikası ; 920 yılında yapılmaya başlanmış ve 17. yy'da son halini almış olan Bazilika rahibe okulu olarak geçiyormuş.  Bazilikanın hemen yan tarafından dar yola girdiğinizde GOLDEN LANE (Altın yol) u gezebilirsiniz. Bir dönem Franz Kafka ablasının yanında 22 numaralı evde yaşamış. Şuan o evde yalnıza magnet , kitap , broşur satılıyor. Altın yolda 24 minik ev bulunuyor , bu evde kaleyi koruyan askerler yaşıyormuş bir dönem. Daha sonra sarraflara ev sahipliği de yaptıktan sonra evsizler için barınak olarak kullanılmış. 

St.George Bazilikası 



Prag Müzesi - Wenceslas -Vaslav Meydanı ; Kadife devriminin geçtiği yer ve Prag müzesinin bulunduğu Vaslav Meydanı 4. Karl tarafındann yapılmış. 4. Karl 36 yıl Bohemya Krallığını yönettikten sonra Pariste eğitim almış ve adını  Vaslav iken Karl olarak değiştirmiş. Vaslav meydanı Paris'e oldukça benziyor.

 Meydanda bulunan anıt ; Vaslav  ve Çekoslovakların koruyucu azizlerini temsil ediyor. 

Bu caddede Kadife Devrimi gerçekleşmiş kan akmamış ancak 17 Kasım - 29 Aralık 1989 yılında komunist düzen yıkılmış. 

Prag Ulusal Müzesi- Wenceslas Meydani 





Prag Belediye Binası ; Şuan tiyatro ve konserlerin düzenlendiği bu yapı ile ilginç bir hikaye bina üzerinde duran heykeller dünyaca ünlü komponistleri temsil ediyormuş . Mozart ve Beethowen ve Yahudi bir sanatçı. Hitler Prag'a girdiklerinde Yahudi sanatçının heykelinin kaldırılmasını isterler , bunun üzerine işçiler bilmedikleri için  büyük burunlu olan heykeli yıkarlar . Efsanaye göre yıkılan bu heykel Hitlerin  çok sevdiği Wagner'dir. Savaştan sonra her iki heykelde yerine dikilmiş :) 


Prag Belediye Binası


Franz Kafka Müzesi ; Kafkanın yazdığı eseler , soluduğu hava , doğduğu ev öyle güzel yansıtılmış ki şehire. Çekler Kafka'yı şahane kullanıyorlar bu konuda. Adım başı Kafka eserleri , müzesi. Gerçek müzesi Charles Köprüsünün ayak kısmında ve oldukça büyük bilginize. Müzeye giriş yaklaşık 20 Tl. 
Kafka'nın soluklandığı Cafe Savoy en doğru adres :) 


Kafka Müzesi



Milyonlarca turist gelip geçiyor Prag'dan. Ben hem onlardan olmak , hem de Prag'ı hissetmeyi çok istediğim için , geziyi planladıktan sonra o kadar çok araştırdım ki Prag'da gezerken adres sormadık , eşimin rehberi oldum. Umarım size yaşadıklarımı hissettirebilmişimdir. Kalbim orada kaldı derler ya, İşte bu cümle ilk kez çok yakıştı bu  şehre....




Dalgaların bir su damlasını kaldırıp kıyıya atması, denizdeki ezeli dalgalanma olayını asla engellemez; hatta denizdeki dalgalanma, kıyıya atılan damlaya borçludur varlığını. 
Franz Kafka


Not ; yazıda bulunmayan hayalet müzesi ve işkence müzesine gitmediğimi eklemek istiyorum :)) Hayalet müzesindeki görüntü içeri girmeme kararıma yetti :) 



Share This
10 yorum:
  1. masal gibi yer yaa bisürü foto ellerine sağlık <3. pembişleştin mi sen , bloguna bahar mı geldi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tatlısıın evet Bahar geldııı :)))

      Sil
  2. tarik kokan şehirin tarih dolu yazısı harika olmuş canım benim kalemine sağlık :)
    inşallah tekrar gidersin :) serinin son yazısınıda heyecanla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cokkkkkk tesekkurler canım :)) Inallah beraber gıderız :)

      Sil
  3. Güzel bir anlatım olmuş. Keyif aldım.

    YanıtlaSil
  4. Çok keyifle okudum yazını... Şahane bir gezi olmuş.
    Ayacıklarına sağlık ♥

    YanıtlaSil
  5. Ne kadar güzel bir yer, tarih ve sanat iç içe bayılıyorum böyle şehirlere. Fotoğraflar da harika :)

    YanıtlaSil

Kelebek kadar narin yorumlarınız için teşekkür ederim. SEVGİLER
Not; yorum yazmak icin hesabınız olmasa da olur , seçeneklerden URL' yi seçip isiminizi yazmanız veya Anonim'i seçip bu kez yorumunuzun altına isminizi yazmanız yeterlidir.(Çok uzun cümle oldu farkındayım ;)) )

404

Sayfa Hatası

Üzgünüm,ama aradığınız sayfa bulunamadı.

Anasayfa