-->



8/kozmetik

27 Mayıs 2016 Cuma

Kirlenmek Güzeldir

Sevgili Omo Ekibinin daveti ve Prof. Dr. Yankı Yazgan'nda bulunduğu KİRLENMEK GÜZELDİR konulu event'e kuzum için katıldığımı itiraf ediyorum. Şile de Casa Lavanda Otel ev sahipliğinde nefis bir gün geçirdiğimi belirterek Omo'nun yeni reklamlarında göz yaşı da döktüğümüzü ekliyorum. 




Öğrendiklerimiz karşısında reklama kayıtsız kalmak imkansız dı . Kuzum nefis bir gün geçirerek , eğlenceye doydu. Kurgulanmış program dışında serbest zaman aktivitesinde öyle keyifli oyunlar kurdular ki hayran hayran izledik. Keza kız ve erkek grubu olmaları da oldukça komik olmuştu. Kızlar sakin oyunlarını oynarken , erkekler ip atlama , top kovalama vs. gibi full aktivite içinde oksijene doyarak nefis bir gün geçirdiler 


Pekiiii biz neler öğrendik. Sevgili Yankı Yazgan ve Omo ekibinin 10 ülkede yaptığı araştırmayı sizlerle snapchatte (kuzununannesi ) paylaşsam da burada araştırmayı olduğu gibi yazacağım. 

Hepimizin bildiği ve uygulayamadığı gerçekler ile sevgilerimi iletiyorum,benim her seferinde , her okuduğum da offff dediğim ama değiştiremediğimiz kendimiz ve gerçeklerimiz ile keyifli okumalar....



Omo Global Çocuk ve Oyun Araştırması tarafından tapılan saha çalışmasında 5-12 yaş grubu çocuğa sahip 12.170 ebeveynin katıldığı ve 10 ülkede yapılan bu çalışmada çıkan sonuçları size olduğu gibi ileteceğim. Keyifli okumalar ve daha serbest zamanlar diliyorum kuzularımıza...



Nasıl güzel arkadaşlık kurmuş ve eğlenmiş minik kuzular 


·        Türkiye’de her on çocuktan altısı (%61) ortalama bir günde 1 saat ya da daha az süre dışarıda oyun oynuyor. Bu süre mahkumların açık havada geçirmeleri tavsiye edilen[1]minimum sürenin altında.
·        Türkiye’de yaklaşık her yedi çocuktan biri  ortalama bir günde hiç dışarıda oyun oynamıyor.
·        Türkiye'deki ebeveynlerin %94'ü oyun oynama fırsatına sahip olmayan çocukların öğrenmede zorluk yaşayacağına, %70'i ise çocuklarının dışarıda oynamak için yeterli fırsata sahip olmadığına inanıyor. Ebeveynlerin %59’u çocuklarının kapalı alan ve açık hava oyunlarında daha iyi bir dengeye sahip olmasını istiyor.










[1]       Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserlik Ofisi mahkumlara her gün 60 dakika dışarıda zaman geçirme izninin tanınmasını tavsiye ediyor. http://www.ohchr.org/EN/ProfessionalInterest/Pages/TreatmentOfPrisoners.aspx




Araştırmanın Türkiye Sonuçları

       Her on çocuktan altısı (%61) ortalama bir günde 1 saat ya da daha az süre dışarıda oyun oynamaktadır.
       Her dört çocuktan biri (%24) ortalama bir günde 30 dakika ya da daha az süre dışarıda oyun oynamaktadır.
       Yaklaşık her yedi çocuktan biri (%14) ortalama bir günde hiç dışarıda oyun oynamamaktadır.
       Türkiye'deki ebeveynlerin %93'ü oyun oynamanın ileride çocuklarının çok yönlü yetişkinler olmalarını sağladığı fikrine katılıyor. (Global skor: %96)
       Türkiye'deki ebeveynlerin %94'ü oyun oynama fırsatına sahip olmayan çocukların öğrenmede zorluk yaşayacağına inanıyor. (Global skor: %93)



       Türkiye’deki ebeveynlerin % 81’i çocukların farklı yaş ve gelişim dönemlerinde ihtiyaç duydukları faaliyetler hakkında daha fazla bilgi almak istiyor.
       Günümüzde çocuklar serbest zamanlarında açık havada oynamak için harcadıkları sürenin (%13) %50 fazlasını içeride, ekran başında oyun oynamak (%21) için harcıyor. (Global skor: %21 ekran başı, %14 açık havada oyun oynama)
       Ebeveynlerin %78'i yeterli kalitede öğrenme ve gelişim sağlamaları için çocuklarının zamanını dengelemede bazen zorluk yaşadığını belirtiyor. (Global skor: %80)
       Ebeveynlerin %95’i oyun oynamanın çocuğa okulda kazanamayacağı bazı yetkinlikleri kazandırdığına inanıyor. (Global skor: %98)
Türkiye'de görüşülen ebeveynlerin %76'sı çocukları açık havada oynadığında ekip çalışmasını, %74'ü ise sosyal becerileri öğrendiğine ve çocuklarının işbirliği becerilerinin (%73), problem çözme becerilerinin (%61) geliştiğine inanıyor. (Global skor: Ekip çalışması        için %73 ve sosyal beceriler için %74, işbirliği becerisi için %58 ve problem çözme becerisi için %63)
       Ebeveynlerin %57'si, çocuklarının kendi çocukluk dönemlerine kıyasla daha az oyun oynama fırsatına sahip olduğuna inanıyor (global kaynak: %64)
       Ebeveynlerin %79'u çocuklarını daha fazla dışarıda oyun oynamaya teşvik ediyor (Global skor: %84)




       Türkiye'de her 10 ebeveynden 9'u (%90) çocuklarının gerçek hayatta spor yapmak  yerine sanal ortamda spor oyunları oynamayı tercih ettiğini belirtiyor (Global skor: %81)
       Türkiye'de her 2 ebeveynden 1'i (%50) çocukları ile açık havada oyun oynamak için zamanlarının olmadığını belirtiyor (global skor: %48)
       Türkiye'de her 10 ebeveynden 6'sı (%59) içeride ve dışarıda oyun oynama, ekran başında ve ekran dışında oyun oynama ve yaratıcı ve fiziksel oyun oynama konularında çocuklarının daha iyi bir oyun oynama dengesine sahip olmasını istiyor. (Global skor: 2'de 1, %51)


Araştırma sonuçları, çocukların oyun zamanının çarpıcı bir düşüşte olduğunu ve günümüzde çocukların çoğunun dışarıda geçirdikleri zamanın bir mahkumun açık havada geçirdiği zaman kadar az olduğunu ortaya koyuyor. Amerika, Brezilya, İngiltere, Türkiye, Portekiz, Güney Afrika, Vietnam, Çin, Endonezya ve Hindistan olmak üzere toplam 10 ülkede yürütülen araştırma, çocukların oyun alışkanlıklarındaki artan dengesizliği ortaya koyuyor.


·        Türkiye’deki ebeveynlerin %57'si, çocuklarının kendi çocukluk dönemlerine kıyasla daha az oyun oynama fırsatına sahip olduğuna inanıyor.
·        Ülkemizdeki her 10 ebeveynden 9'u (%90) çocuklarının gerçek hayatta spor yapmak yerine sanal ortamda spor oyunları oynamayı tercih ettiğini belirtirken, her 2 ebeveynden 1'i (%50) çocukları ile açık havada oyun oynamak için zamanlarının olmadığını söylüyor. 

 Prof. Dr. Yankı Yazgan, çocukların teknoloji ve ekranlara olan ilgisi konusunda da şunların 
altını çiziyor: “Dijital dünyaya doğan bir nesil yetiştirdiğimiz gerçeğini kabullenmeliyiz
, çocukların dijital teknolojiyle iç içe büyümesine karşı çıkmak hayatın akışına aykırı. Burada
 dikkat edilmesi gereken teknolojiyi ve ekranları çocuk bakıcısı olarak ya da ilişkiyi, sahici 
deneyimi engelleyici biçimde kullanmamak.. Ekran ile ilişki artıp ekran hem bir oyun yeri ve
 hem de oyun arkadaşı haline gelince oyun dengesizliği karşımıza çıkıyor. Ebeveynlere düşen 
sorumluluk, içeride ve açık alanda oynanan oyunlar ile ekran başında ve ekran dışında
 oynanan oyunlar arasında bir zaman dengesi kurabilmeleri için çocuklarına rehber olmak”.
 Yazgan, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ailelerin çocuklarının zaman programlarını giderek daha fazla aktivite ile zenginleştirdiğini ve çocukları için denge kurmakta zorlandıklarını söylüyor: “Çocukların hayatında akademik ya da spor faaliyetleri gibi tanımlı çerçeveleri olan aktiviteler ile serbest oldukları aktiviteler arasında bir denge olması gerekiyor. Çünkü çocuklar serbestçe deneyimleyebildikleri, kurallarla sınırlandırılmadıkları, keşfetmenin kendilerine kaldığı aktivitelerle öz yönetimlerini geliştirebiliyorlar. Problem çözme, karar verme, planlama, düşünce ve duygularını fark etme ve duruma uygun biçimde kontrol etme yetenekleri serbest olduklarında daha etkili bir gelişim gösteriyorlar.

Bu sonuçları dinlerkeno an yaşadıklarımızı ifade edecek olursam ;  Bilip uygulayamamak , şartlar ve gerçek olan nefis Omo reklamı sayesinde hem göz yaşlarımızı tutamıyoruz hem de araştırmanın gerçeği ile yüzleşirken birbirimize bakıp , derin bir iç çekiyoruz.....



SEVGİLER / KİRLENMEK GÜZELDİR





 Bu arada 28 Mayıs tarihine gerçekleşecek olan Dünya Oyun Oynama Günü Etkinlikleri davetiyesinide iletmek benim için büyük keyif...



Share This
Hiç yorum yok:

Kelebek kadar narin yorumlarınız için teşekkür ederim. SEVGİLER
Not; yorum yazmak icin hesabınız olmasa da olur , seçeneklerden URL' yi seçip isiminizi yazmanız veya Anonim'i seçip bu kez yorumunuzun altına isminizi yazmanız yeterlidir.(Çok uzun cümle oldu farkındayım ;)) )

404

Sayfa Hatası

Üzgünüm,ama aradığınız sayfa bulunamadı.

Anasayfa